Minggu, 30 Januari 2011

Bengkak Prostat Sering Mengancam Ketika Tua

Penuaan bermaksud kualiti kesihatan yang merosot. Satu daripadanya adalah masalah kelenjar prostat yang membengkak dikenali sebagai benign prostatic hyperplasia (BPH).

Walaupun sebab khusus BPH tidak diketahui tetapi ia kerap dikaitkan dengan faktor penuaan. Sememangnya ia masalah biasa lelaki, terutama berusia 50 tahun ke atas. Bagaimanapun, BPH bukan masalah yang tidak boleh dikawal.

Pengerusi Jabatan Urologi, Pusat Perubatan Universiti Texas Southwestern, Prof Claus G Roehrborn, berkata ketidakselesaan dan keresahan yang dialami pesakit BPH ada kalanya kurang difahami orang kelilingnya.

“Mengalami BPH sangat memberi tekanan dan sepatutnya tidak dipandang ringan. Bayangkan, apabila anda terpaksa kerap berulang alik ke bilik air dan bangun malam hanya untuk membuang air kecil,” katanya.

Roehrborn berkata, jika tidak dirawat BPH memberi komplikasi pada masa depan dan mungkin memerlukan pembedahan bagi mengembalikan kualiti hidup.

Prostat sebenarnya bersaiz sebesar kacang walnut yang terletak di dalam pundi kencing di hadapan rektum. Ia dikelilingi urat (fibrous tissue) disebut kapsul prostat. Salur kencing pula melalui prostat untuk ke pangkal pundi kencing. Tisu prostat menghasilkan antigen prostat khas dan enzim bersusu yang bergabung dengan air mani bagi membentuk air mani.

Apabila BPH terjadi, saiz prostat yang membengkak akan menekan salur kencing. Ia menghalang perjalanan urin daripada pundi kencing dan menyebabkan urin kembali ke pundi kencing. Keadaan ini menyebabkan seseorang itu mengalami masalah kencing.

Rawatan setiap pesakit itu berbeza kerana ia bergantung kepada keseriusan simptom yang anda alami dan bagaimana simptom itu boleh menjejaskan kehidupan harian anda.

Ketua Jabatan Urologi, Hospital Selayang, Dr Rohan Malek, berkata kes BPH di Malaysia semakin meningkat berpandukan kajian BPH di negara jiran.

“Umumnya, komplikasi BPH agak rendah tetapi mereka yang dimasukkan ke hospital kerajaan kerana simptom BPH memang membimbangkan,” katanya.

Punca

Tiada sebab tepat tetapi kerana penuaan, perubahan dalam ratio hormon testosterone dan estrogen pada seorang lelaki itu menyebabkan prostat distimulasikan. Selain itu, penuaan itu menyebabkan kelenjar prostat menjadi lebih sensitif kepada penurunan hormon testosterone.

Kelenjar darah dalam kelenjar prostat pula menurun menyebabkan aliran darah abnormal dan kekurangan oksigen yang menyebabkan pertumbuhan sel distimulasi.

Komplikasi BPH

 • Masalah membuang air kecil akut - akan timbul rasa sakit untuk membuang air kecil. Bagaimanapun, bukan semua masalah ini disebabkan BPH. • Masalah jangkitan pundi kencing - menyebabkan salur kencing radang dan proses membuang air kecil sangat sakit. Ada kalanya mereka yang mengalami BPH perlu dibedah.

 • Batu karang - Lebihan mineral yang boleh menyebabkan jangkitan, masalah pundi kencing, darah dalam air kencing atau halangan aliran air kencing • Kerosakan pundi kencing - Biasanya terjadi dalam masa lama kerana pundi kencing tidak dikosongkan secara sempurna. Dinding otot pada pundi kencing mengembang, lemah dan tidak boleh mengecut secara sempurna. • Kerosakan buah pinggang kerana kekerapan jangkitan dan masalah membuang air kencing yang akut. Selain itu, BPH mungkin menyebabkan bengkak pada struktur pengumpulan air kencing (hydronephrosis) pada satu atau kedua-dua buah pinggang kerana urin bertakung di dalam buah pinggang.

  Rawatan • Pemerhatian - memerlukan pemeriksaan yang kerap bagi memantau masalah yang dihidapi.

 • Ubat-ubatan misalnya ubat penyekat (alpha blocker) yang boleh diambil secara oral dan bertindak merehatkan otot dalam prostat.

 • Pembedahan perlu dilakukan jika semua rawatan terdahulu tidak berkesan. Ada lima jenis pembedahan dan doktor akan menasihatkan jenis pembedahan yang sesuai mengikut keadaan pesakit.

  Sementara itu, baru-baru ini, syarikat pengeluar ubat, GlaxoSmithKline (GSK) mendapati ada cara lebih sesuai bagi menangani BPH selamanya dan mengatasi simptom jangkitan salur kencing. Kajian itu mendapati kombinasi rawatan dengan dadah penyekat 5-alpha-reductase (5-ARI) yang berupaya mengecutkan kelenjar prostat membengkak dengan ubat-ubatan yang diambil boleh mengatasi simptom BPH.

  Simptom

 • Aliran urin yang lemah

 • Susah untuk membuang air kecil

 • Kencing yang tersekat-sekat

 • Kerap membuang air kecil

 • Kekerapan membuang air kencing pada waktu malam

 • Terasa terdesak untuk kencing

 • Tidak boleh mengosongkan pundi kencing secara sempurna

 • Darah dalam air kencing

 • Masalah jangkitan pundi kencing

 • Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

  1 comments


  EmoticonEmoticon